Сьогодні ми закінчимо знайомитися із Житомиром. Взагалі, хочу сказати, що Ярослав нас надурив. Він обіцяв "Пиво і космос", натомість, по факту, ми отримали "Космос і пиво". В тім, фінал закономірний — так закінчуються всі офіційні заходи — неофіційною частиною.

Увага! Я мало петраю в пиві — як в процесі варіння, так і у споживанні, тому в допису можуть бути технічні неточності. Більш грамотну версію мого допису можна почитати у Ольги Фреймут чоловічої статі.

1. Спочатку розглянемо, як же вариться пиво. Це дуже просто — ще простіше, ніж видувати ялинкові іграшки. Все тому, що основну роботу за вас роблять пивні дріжджі. Вони поїдають солод і пукають у сусло, результат називають живим пивом.

Живе пиво

2. Ну, насправді, якщо ви хочете зробити ваше пиво кращим, то разом із дріжджами можна залучити чеського пивовара із броварним походженням, потішним акцентом російської мови та підвішеним язиком.

Данієль
Увага! Чеського пивовара ні в якому разі не слід вкидати в чан разом із дріжджами — він від цього псується. Його слід виставити в залу до відвідувачів, де він їх розважатиме своїм підвішеним язиком. Пиво від цього стає смачнішим — перевірено.

3. Процесом варіння, натомість, займається простий житомирський хлопець без пивного походження. Ось із цього робиться пиво — подрібнений хміль, ячмінь та інші складові для різних сортів.

Складові пива

4. В цих чанах із харчової нержавіючої сталі, відбувається підготовка сусла. Взагалі, якщо броварня не боїться показувати всім свій технологічний процес — а цех відділений від зали ресторану склом — значить, вони роблять своє пиво більш-менш правильно і його можна пити.

Підготовка сусла

5. Тихо! Працюють дріжджі! Як бачите, відбувається контроль температури. Рідину із цього чану ми пробували — вона в келихові на першому фото. Кажуть, в цьому протопиві багато вітамінів та мінералів.

Бродіння

6. Іще ми пробували нефільтроване пиво із чанів, де воно дозріває — потужний такий напій — кажуть, відбирає ноги (я стільки не випивав його).

Проба пива

7. Ось чани, де пиво дозріває і наповнюється вуглекислотою.

Дозрівання пива

8. Якщо вірити язикатому чеху Данієлю, то будь-яке, в тому числі, українське пиво буде принаймні нормальним, якщо його правильно готувати і розливати. Не гнатися за тривалою стійкістю, як це робить "тупой торгаш", регулярно мити кеги та інше обладнання. До речі, на брудні кеги скаржилися і в броварні Микуличина, через що вони відмовилися на розлив пива сторонніми закладами і почали продавати його самі.

Пивниця

9. Ми пробували сім сортів пива: світле, кропив'яне (зелене на знімку), пшеничне, темне пшеничне, темне, темне вишневе і медове. Темне пшеничне та темне вишневе мені сподобалися найбільше. Дане фото зроблене жіночкою фотографом з нашої групи із Nikon D50, яка попросила зробити пару фотографій на мій D5100 в силу кращої якості картинки при поганому освітленні. Я їй це фото віддам у повному розмірі, коли вона постукає.

Сорти пива

10. Іще — пити пиво слід по три ковтки — тоді воно знаходиться одночасно по всьому стравоході і діє на всі смакові рецептори. Сумарно тоді я забульбенив два літри із сухариками, двічі бігав в туалет і третій раз до вітру по дорозі додому.

Порожня батарея

На цій неформальній ноті закінчуємо наше знайомство із Житомиром, а завтра в моєму блозі спішно буде проведено сепаратиський референдум. Не перемикайтеся.